Uudised

Lia Virkus soovitab: õunariis- huvitav magusa-amps

Õunariis
Neljale
Õunariis sobib hästi magustoiduks või ka lastele hommikusöögiks. Mugav on siia kasutada eelmise päeva õhtusöögi lisandiks keedetud riisi !

1 dl pikateralist riisi ( või 2 dl keedetud riisi)
2 dl vahukoort
1-2 sl suhkrut
2 dl hapukat õunamoosi
1 tl vanillsuhkrut
soovi korral 0,5 tl kaneeli

Keeda riis rohkes vees pehmeks, lase jahtuda. Vahusta koor suhkruga (kui kasutatav õunamoos pole väga magus), sega moosiga ning seejärel jahtunud riisiga. Maitsesta vanillsuhkru ja soovi korral ka kaneeliga. Serveeri jahedalt.

Raadio 7 nutitelefonis

tunein_logoVõta Raadio 7 kõikjale kaasa! Lae rakendus TuneIn ning kuula Raadio 7-t.

TuneIn rakenduse abil saad oma nutiseadmes kuulata Raadio 7 hariduslikke saateid ning head muusikat, kus iganes sa ka ei viibiks.

Rakendus on tasuta allalaetav App Store, Google Play ja Microsoft Store poest.
Kliki allolevatel linkidel, mis juhatavad kohe õigesse kohta.

Android https://play.google.com/store/apps/details?id=tunein.player&hl=et

iOS https://itunes.apple.com/us/app/tunein-radio/id418987775

Windows https://www.microsoft.com/en-us/store/p/tunein-radio/9wzdncrfj3sf

Peale allalaadimist otsi üles Raadio 7 ning saadki kohe kuulama asuda.

if_appstore2_312301if_Gooogle_Play_2_312303if_Windows_phone_312297

 

 

Lia Virkus soovitab: Kiire ja kerge kanapilaff

Neljale

Valmistusaeg: 30 minutit
Kui on kiire, ent tahaks siiski pilaffi teha, võib valmistada selle lambaliha asemel kanalihast. Nii saab roog ka vähem kaloririkkam ja kiirem valmistada ka!

1 suurem sibul sibul
2 keskmist porgandit
400 g broilerikintse
2 dl keetmata pikateralist riisi
100-150 g Salvesti tomatipastat
1 loorberileht
törts sinepit
maitse järgi küüslauku
soola
pipart

Koori ja tükelda sibul ja porgandid. Lõika broilerikintsud tükkideks ning pruunista pannil, kuni kanal on kena pruun jume. Kalla juurde 5-6 dl vett. Lisa sibul ja porgand ning peatselt ka suurem osa tomatipastast. Oota, kuni roog hakkab keema. Pane pannile maitseained: pipar, sool, loorber ja sinep. Seejärel lisa riis, sega kergelt läbi ning kuumuta väiksel tulel 10 minutit. Lisa hakitud küüslauk ja hauta senikaua, kuni riis on küps. Kui potis saab vesi otsa enne riisi pehmenemist, kalla seda veidi juurde

Lia Virkus soovitab: Nizza Salat

Kuuele

Minu suur lemmik! Salatit tuleb terve vaagnatäis ja seda on mõnus vastavalt tujule kokku laduda. Teen seda vahel külalistele või vahel ka oma perele õhtusöögiks. Kõrvale värske ciabatta ja oi kui hea kõik kokku maitseb!

4 keedetud kartulit

3 keedetud muna

4 väiksemat tomatit

200 g rohelisi ube

0,5 pikka kurki

0,5 jääsalatipead

6 anšoovisefileed oliiviõlis

2 tl kappareid

10–15 musta oliivi (nt Kalamata kividega oliive)

1 karp suuri tuunikalatükke vees

murulauku

Kaste:

2 küüslauguküünt

5 sl oliiviõli

2 sl valget veiniäädikat

1 sl Dijoni sinepit

1 tl mett

meresoola

musta pipart

Alusta kastme valmistamisest. Puhasta ja purusta küüslauk ning pane koos ülejäänud kastmeainetega purki, loksuta segi ja jäta seisma.

Tükelda väiksemad keedukartulid sektoriteks, suuremad viiluta.

Lõika tomatid ja munad sektoriteks, oad ja kurk väiksemateks tükkideks.

Keeda ube 5–6 minutit, nõruta ja jahuta. Rebi jääsalat suupärasteks tükkideks ning laota vaagnale. Aseta peale tomat, kurk, kartul ja oad. Jaga peale nõrutatud tuunikalatükid.

Raadio 7 – 25 aastat muudetud elude lugusid

Aasta 2018 on Raadio 7 jaoks märgiline. 1.oktoobril 25 aastat tagasi alustasime sõnasaadetega. Olen  ikka jutustanud seda lugu, kuidas meie raadiojaam alustas. Teen siin lühikokkuvõtte: 5 aastat enne reaalselt Raadio 7  eetrisse minekut sai üks pastor Rootsimaal seenemetsas ilmutuse, et algamas on aeg, mil Baltikumis saab raadioeetris Sõna kuulutada. Kulus veel kolm aastat, kui rootslased, kes esindasid Rahvusvahelist  Kristlike Raadiojaamade Liitu (IBRA), jõudsid Eestisse küsima Eesti Raadiost eetriaega. Soov oli saada 10 minutit nädalas. Selle aja leidmine võttis aega kaks aastat.

Oli aasta 1993, kui 10-minuti asemel pakuti lausa 23 tundi päevas. Sealt hakkas hargnema Raadio 7 eetrilugu. Kuid üks raadiojaam  ei ole ainult tehnika. Tehnika ei tööta, kui pole inimesi. Ja inimesed ei kuula raadiot, kui inimesed selle läbi nendega ei suhtle. Seega on igal Raadio 7 töötajal ka oma osa selles raadioloos ja lisaks ka oma isiklik lugu. Esimesed olid Raadio 7 vundamendi rajajad, kes alustasid  huvist ja armastusest. Paljud neist on elu põnevatesse kohtadesse edasi viinud. Nüüd taaskohtumisel jäi kõlama, et raadiotöö muutis nende oskusi, andis teadmisi ja oli õnnistusrikas. Paljudel said uued väljakutsed alguse läbi raadiotöö.

Raadio 7 direktoriks tuli Kanadas elav eestlane Madis Lodu koos abikaasa Helgaga. Tema käivitas raadiotöö. Võttis inimesed tööle, tegi lepingud. Pani tehnika käima. Oli kuldsete käte ja kuldse südamega mees. Allan Laur, kellel oli erakordne visioon  kristliku raadiosõnumi mõjust, oli raadio käivitaja, hingega kaasas igas olukorras.

Minagi olen Raadio 7 alguse juures olnud selle sünnist saati. Küllap kuulajad arvavad, et tulin, et jääda. Tegelikult  mul ei olnud  enam soovi raadiosaateid teha. Olin aastaid raadiotööd teinud ja jõudnud paika, et Inimesed kuulsid küll, aga nad ei kuulanud. Ma kujutasin oma naiivsuses, et  huvitav ja uus informatsioon käivitab kuulajad ka vastavalt tegutsema. Tegelikkuses jagasid nad kuuldu üle vaimustust, aga ise jätkasid oma eluga vanamoodi edasi. Mina eeldasin, et minu töö tulem peaks olema midagi enamat kui et väga tore, räägi veel. Otsustasin jätkata kirjutava ajakirjanikuna. Kuid armastusest Jumala vastu olin nõus uusi tegijaid nõu ja jõuga aitama. Olin Raadio 7 programmi nõustaja.

Kolme aasta pärast selgus, et Madis ja Helga Lodu on oma osa raadiotöö käivitamisse andnud ja lahkusid Eestist. Raadio 7 juhatus  tegi  mulle ettepaneku nõustaja ametist tegevjuhi kohale asuda. Arutasime seda kodus abikaasaga ja jõudsime järeldusele, et ma ei võta seda pakkumist vastu.

Järgmisel päeval, kui ma hakkasin sellele koosolekule minema ja oma koduust lukustasin, kuulsin kedagi  ütlemas: ,,Kui sa ütled jaa, olen ma sinuga!“ Vaatasin ümber, kedagi ei olnud ja suundusin bussi peatusesse. Bussis olles ikka mõtlesin, et mis see oli, mida ma kuulsin. Ja koosolekule jõudes vastasin juhatuse ettepanekule jaatavalt. Ma ei teadnud siis, mis mind selles töös ees ootab. Ja ammugi mitte seda, et ma nüüd kirjutan, et 25 aastat on möödunud kui üks päev. Jah, kui keegi oleks seal koosolekul öelnud, et nüüd sa jätkad siin rohkem kui 25 aastat, aga keegi ei mõelnud tollal aastatele.

Nüüd tagasi vaadates sarnaneb see olukorraga, kui Jeesus kalureid oma jüngriteks kutsus. Ta ei öelnud, et tule, see projekt kestab  järgmised kolm aastat. Ta lihtsalt kutsus.Võin vaid kinnitada, et tõesti, Ta on olnud kõik need ajad minuga ja on jätkuvalt.

Kuna Raadio 7 töötab annetustel, siis olla järjepidevalt 25 aastat eetris, on tõesti Jumala suur arm. Tänan annetajaid ja toetajaid.

Helle Aan

Raadio 7 tegevjuht

2018 Jõulufondi ,,Kingitus Jeesusele“ loositulemused.

Täname annetajaid! Jõuluerikava sai eetrisse tänu teile!

2018 Jõulufondi ,,Kingitus Jeesusele“ loositulemused:

Sõna Tänaseks Päevaks  aastane tellimus:   Linda Veinberg,  Saima Võžimova,  Nadja Vainus,  Saima Härm

CD  Robirohi Jõuluaeg:    Anita Ahi,  Lembi Issi,   Villu Käo,

CD Oleviste ülistuskoori  Su hääl mu südames: Raimond Sillamaa, Lii Lindpere

CD Robert Jürjendal,Jaan Tammsalu  Rännak rõõmu allikale:  Laine Rannaveer

CD Piret Rips   Hingedemaa kellad: Silvi Kauge

CD Kaie Konrad  Ave Maria:  Marju Käo

CD Misjonikoori  Valge rüü:  Annel y Kalnapenkis

CD Mu laul on igatsuse meri   Elga Kattel

CD Pekka Simojoki  Ülistus: Reet Kõpper

CD Anneli Pilpak Armastuse Aeg:  Eve Helm

CD Laulud kodust :    Lembi Issi

CD Juhan Ungru Oled hea   Inge Krasnikov

CD Andres Jäätma Kuhugi viib iga tee :   Ain Ainson

C S Lewise raamat ,,Lihtsalt kristlus”  Liia Leemets,  Alar Hussar

Piibli proovitrüki väljaanne Exodus : Ergo Reintam

Kokaraamat Magus elu, tervislikumalt!: Maire Simm

Seinakalender 2018  Hilda Metsaots

Meene-tass : Linda Septer

Lia Virkus soovitab aastavahetuse lauale: Kilusalat

4-le
Valmistusaeg:40 minutit + peetide küpsetamiseks 1 tund ahjus

Siin salatis mängivad kokku soolane vürtsikilu, mage keedukartul, magus peet ja äädikane kurk, tulemuseks igati tahe kõhutäis. Kilusalat on kindla peale minek – kena ja maitsev roog peolauale.

100 g vürtsikilu
100 g meelepärast salatit (beebispinatit või rukolat)
3 keedetud muna
3 keedetud koorega kartulit
2-3 dl marineeritud minikurke
2 Keedetud või toorest peeti
2 väikest punast sibulat
Kaunistuseks värsket tilli
Marinaad: 1, 5 dl õuna- või valge veini äädikat
1 dl rapsiõli
2 sl suhkrut
Soola

Koori sibulad ja viiluta õhukeselt, pane purki.Sega kokku marinaad ja kalla sibulatele, lase seista 2 tundi kuni üleöö.
Keera pestud peedid eraldi fooleumisse ja küpseta ahjus 200 kraadi juures 1 tund. Lase jahtuda ja koori. Või kasuta keedetud peete.
Lõika koorega kartulid sektoriteks ja laota ahjuplaadile. Nirista peale õli, puista peale meresoola ja ürte. Küpseta ahjus 200 kraadi juures u 15 minutit, kuni kaunilt pruunid.
Lõika munad neljaks sektoriks, viiluta peedid.
Laota vaagnale pestud salatilehed, peedid, soojad ahjukartulid ja kurgid. Aseta kaunilt peale kilufileed, kaunista munasektoritega ja punase sibula viiludega. Nirista kastmeks salati peale sibulate marinaadi ehk kastet. Jahvata peale musta pipart. Kaunista värske tilliga.

Jõulunädala erikava.

Head sõbrad, meie erikava jõulunädalaks jõuab eetrisse tänu teie toetusele fondi ,,Kingitus Jeesusele”.

Nii on eetris algusega kell 10.00 ,,Hommikukohv külalisega”, kelleks on väärikad meie keskelt.

Kell 15.00 avame Raadio 7 stuudio ja mkirofonid.

Kell 22.00 jätkame saadetega, mille oleme pealkirjastanud,,Ja juttu jätkub kauemaks”.

Juttude vahele jagub jõulumeloodiaid, nii uuemaid kui päris kuldseid.

Lisame tutvustuse kell 15.00 algavatele saadetele ,, Kohtumispaik Raadio 7″

Esmaspäeval, 25. detsembril:
Külaline on Marge Marie Paas, kes meenutab, kuidas ta aastaid tagasi kõndis Tallinnas piki Vene tänavat, nägi avatud ust, astus sisse ja on tänaseni seal. Marge on Rooma Katoliku Kiriku liige ja täna siinse Kiriku avalike suhete juht, kelle tööülesannetes on mitmeid ülisuuri projekte ja kes  tänavu kaitses Tallinna Ülikooli juures doktori kraadi filosoofia alal.

Teisipäeval, 26. detsembril
Johannese evangeelium algab sõnadega:,, Alguses oli Sõna ja Sõna oli Jumala juures ja Sõna oli Jumal”. Ja edasi loeme: ,,Kõik on tekkinud Jumala läbi ja ilma temata ei ole tekkinud midagi” (Jh 1: 1, 3)
Inimene on  õppinud Jumala loodut kasutama. Ka nähtamatut nähtavaks tegema. Meie külalised – kaks venda – Oleg ja Andres Sõnajalg, kes on enam kui 15 aastat pannud tuule inimest teenima, kinnitavad muuhulgas: ,, Jumalata ei suudaks me midagi.”

Kolmapäeval, 27. detsembril
Külaline on keeleteadlane Mart Rannut, kes tnelja kuuga on välistudengitele Tartu Ülikooli Narva kolledžis eesti keele selgeks õpetanud. Millised võimalused annab eesti keele oskus noorele inimesele tulevikus? Kuuleme ka värvikaid näiteid meie keelepoliitika ja keelekorraldusest Eestis ja laias maailmas. Mart Rannut on ka Eesti Piibliseltsi juhatuse liige ja nii meenutame stuudiovestluses lõbusaid seiku reisilt koos Eesti Piibliseltsi rahvaga Patmose saarele.

Neljapäeval, 28. detsembril
Külalised on isa ja poeg – Raigo ja Anti Tammo. Jumalaga koos on viimase veerandsaja aasta jooksul kasvanud väikeettevõte garaažist ettevõtteks, mis valmistab surve-, tehnoloogilisi ja kütusemahuteid nii projektikeskse kui ka sarjatoodanguna igasse maailma nurka, kus neid vajatakse. Nüüd, jõulude eel sai katuse alla Estanci uus tootmishall. Kõige kaasaegsemat tehnoloogiat rakendatakse ka teises, terasprofiil- ja silemetalluksi tootvas suurettevõttes Tammer. Kuidas sünnivad lahendused, milledest enam kui 25-aastat tagasi unistadagi ei osanud?

Reedel, 29. detsembril:
Rohkem kui 150 aastat tagasi joonistas üks mees rannaliivale midagi, mille alusel kujunes meetod, kuidas õpetada lastele
Piiblilugu. Kuidas jõuab Piiblilugu tänapäeva eestlasteni, seda kuuleme Avatud Piibliühingu juhilt Eestis. Meie külaline Mari Vahermägi teeb tagasivaate nii maailmaorganisatsiooni kui Eesti organisatsiooni tegemistesse.

 

Lia Virkus soovitab: pühadeks Halvaa-plaadikook

Halvaa-plaadikook
Kümnele kuni kaheteistkümnele
Valmistusaeg: 20 minutit + 15 minutit ahjus + vähemalt 2 tundi külmas
Küpsise-marmelaadi-halvaakattega muretaina-plaadikooki valmistan siis, kui on vaja kohvikõrvast suuremale seltskonnale. Selle saab mugavalt eelmisel päeval valmis teha. Kook säilib külmas maitsvana 4-5 päeva.

Põhi:
200 g võid
4 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
3 sl suhkrut
3 sl külma vett

Peale:
200-300 g aprikoosimoosi

Kate:
150 g võid
400 g halvaad
300 g heledaid neljakandilisi küpsiseid
100 g hapukoort
150 g hapusid marmelaadikuubikuid

1. Pane põhjaained – küpsetuspulbriga segatud jahu, suhkur, sool, tükeldatud külm või ja vesi – suurde kaussi ning näpi ühtlaseks tainaks.
2. Rulli tainas küpsetuspaberil õhukeseks ahjuplaadi suuruseks nelinurgaks (nt 27 × 35 cm) ning tõsta koos paberiga plaadile. Küpseta 200kraadises ahjus 10-15 minutit ehk helepruuni värvuseni.
3. Lase korralikult jahtuda. Seejärel määri peale aprikoosimoos.
4. Katte tarvis vahusta toasoe või. Lisa riivitud halvaa ja purustatud küpsised (pane veidi küpsisepuru kaunistamiseks kõrvale), sega läbi. Lisa ka hapukoor ja tükeldatud marmelaadikuubikud, sega ühtlaseks.
5. Jaota kate lusikaga moosisele põhjale. Pane kook vähemalt paariks tunniks külma. Puista enne serveerimist üle kõrvalepandud küpsisepuruga ja lõika ruutudeks

Lia Virkus soovitab: Pehme piparkook

Pehme piparkook
12-15 inimesele
Valmistusaeg: 20 minutit + 30-40 minutit ahjus
Iga-aastane advendiaja pere lemmik! Toob piparkoogilõhna meie kööki!
5 dl keefirit või hapupiima
5 dl suhkrut
6-7 dl nisujahu
1 sl söögisoodat
3 tl jahvatatud nelki
3 tl kaneeli
1-2 dl pohlamoosi
150 g võid

1. Võta suur kauss (ikka kohe väga suur). Mõõda sinna keefir või hapupiim ja suhkur, sega läbi. Lisa jahu, sooda, nelk ja kaneel, sega taas läbi.
2. Lisa pohlamoos ning sulatatud või, töötle ühtlaseks tainaks.
3. Kata kõrgete servadega suur ahjuplaat küpsetuspaberiga ning laota sinna tainas. Küpseta 200kraadises ahjus 40 minutit. Proovi tikuga küpsust.

Nipp! Kui pool koogist on söödud ja pool järel, võib ülejäänud poolest teha tordi. Selleks lõika piparkook kaheks kihiks. Määri alumisele 2-3 dl pohlamoosi, tõsta teine kiht peale ning kata toorjuustukreemiga. Viimase saad, kui segad 200 g maitsestamata toorjuustu 1 dl tuhksuhkru ja 1 tl vanillsuhkruga.